Monday, October 25, 2010

BEZ PANIKE!

Ne, nisam se odrekla Bloga! Ove nedelje su me vankuhinjske obaveze odvukle od topline rerne moje...(otvorili smo Metro u Subotici  - i bila sam vredna i pokupila nekoliko mađarskih recepata koje ću uskoro isprobati).

Ovaj vikend je bio veoma interesantan u pogledu spremanja - otkrila sam dve stvari.
Prva je da je kuvanje stvar kako društvenih tako i prirodnih nauka. Pored toga što društvo dođe i sve pojede, matematika, fizika i hemija imaju ogroman uticaj na krajnji rezultat.
Tako sam u toku spremanja prolećnih rolnica, sasvim slučajno napravila  non Newtonian fluid - nenjutnovsku tečnost. Tu tečnost karakteriše promena viskoznosti pod različitim uslovima: ako probate da polako zaronite ruku u ovu smešu nećete imati problema, ali ako velikom brzinom udarite u nju ona će se ponašati kao čvrsto telo. Za nju je potrebna odgovarajuća smesa gustina i vode.

Ovo otkriće je bilo od velike koristi, kada je došlo do drugog....Struja oće da nestane, oće, oće. I to na 7 sati, nedeljom, kada ste 658 prolećnih rolnica pripremili za prženje. Hvala Blogu pa smo imali nenjutonovsku tečnost da zabavljamo goste.

Elem, veoma sam zadovoljna ovonedeljnim rezultatom - i proglašavam oba recepta uspelim!
Opet dobro poznata ekipa nedeljnih testera Tanja i Ivan, mogu da potvrde gore uzviknuto :)

Predstavljam vam:

Američku pitu od jabuka
http://www.coolinarika.com/recept/768229

Komentar: nisam stavljala karanfilić. Pita je super, ali testo malo podseća na lenju pitu. Ne znam kako treba da izgleda prava američka pita sa jabukama, ali mislim da ću isprobati još neki recept.

Američka pita made by Jela, photo by Aleksandar


Prolećne rolnice:
http://www.coolinarika.com/recept/proljetne-rolice

Komentar: Upravo sam shvatila da sam stavila više mesa i đumbira nego što po receptu ide, ali to nije problem. Nisam stavljala škampe, vino, sojine klice i celer - umesto celera sam stavila šargarepu.
Hmmm....da li su ovo uopšte prolećne rolnice....

Prolećne rolnice made by Jela, photo by Aleksandar

No comments:

Post a Comment