Saturday, October 16, 2010

Manifest (recept za Brownies)

Moj tata je uvek govorio da su muškarci bolji kuvari od žena. Koliko god mi smetalo, ima istine u tome. Muškarci spremaju za nekoga ko im je poseban, spremaju hranu koju mnogo vole, i spremaju opušteni. Žene spremaju da bi prehranile i umirile široke narodne mase - i uglavnom je u pitanju "multitasking", tako da je faktor opuštenosti isključen. Kada pomislim na kuvanje kod žena uvek mi padnu na pamet - djuveč, musaka, pilav, sladak kupus, boranija, itd. Kada muškarac kuva - to je uvek neka pasta, biftek, roštilj...

Ja sam sada definitivno u fazi muškog kuvanja - kuvam opušteno i samo ono što mi se sviđa, odolevam izazovima ženskog kuvanja. Kupila sam posudu koja se zove "djuvečara" (veoma  sugestivno), ali sva sreća pa ne može da stane u naš šporet.
Kakve sve ovo veze ima sa današnjim receptom. Ama baš nikakve.

Današnji recept je preporučen od strane kolege Milana, kojem se ovim putem zahvaljujemo. Posle američkih palačinki, još jedna preporuka!

Brownies - recept se nalazi na linku http://www.coolinarika.com/recept/748256

Savet kolege Milana - čokolada u staniolu se stavi u tanjir sa toplom vodom. Kada se čokolada istopi, iz staniola se sipa u posudu sa margarinom. Paziti da voda ne uđe u čokoladu.
Ispravka 17.10. - kaže kolega Milan, citiram: Odmotaš, složiš u tanjir, sipaš vrelu vodu, i ostaviš par minuta. Posle pažljivo izliješ vodu, a čokolada ostaje otopljena.

Brownie made by Jela, photo by Aleksandar

3 comments:

 1. Izvini ako počinjem da gušim, ali krenula sam hronološki da čitam blog, iz razloga što me je prilično inspirisao kad sam ga juče prvi put otvorila. Pošto znam da će to čitanje potrajati, smestila sam se udobno i načela pivo. Sad vidim da sam pola piva popila a nisam iščitala ni sve postove za prvi mesec blogovanja, pa ako vidiš da prestanu da stižu komentari negde na sredini januara 2011, da znaš šta se desilo, nestalo piva pa sam otišla do dragstora, pa pošto neće da mi prodaju alkohol jer je prošlo 22h, onda sam demonstrativno otišla na spavanje :)))

  Elem. Što se tiče razmišljanja na temu muško-ženskog kuvanja, mogu se u potpunosti složiti sa tobom. Mislim da je u velikoj većini slučajeva upravo tako, i da je glavni razlog što je mnogim ženama kuvanje mrsko upravo taj faktor moranja. Ja mislim da bih i sama bila među njima, da mi je kuvanje obaveza. Srećom niko mi neće zameriti i ako 5 dana ništa ne skuvam, i mogu celu tu stvar da osećam i kao zabavu i kao nepresušan izvor inspiracije za kojekakve eksperimente, a najviše od svega mi je drago što su rezultati tih igara upotrebljivi, korisni, pojedemo i idemo u novi krug. Zamisli nađeš inspiraciju u pravljenju maketa brodova. Pa praviš jednu pola godine, i onda staviš u plakar. Mislim, stvarno ima čudnih ljudi :PPP

  Kad je mene kuhinja zainteresovala verovala sam da postoji samo jedna i jedina istina o bilo čemu, pa sam prilično lutala u potrazi za njom, misleći da kad je jednom nađem, posle samo treba da je sledim. Bila sam zagriženi zagovornik zdrave hrane, gutala literaturu koja se time bavila, jedno vreme bila vegetarijanac, čak i dobacila i do ekstrema tipa raw...

  Sad znam da je strašno dotaći neku konačnost i ne mrdati od nje. Samo je hodanje tim putem traganja interesantno, a ne stizanje na cilj. Sad mi nema ništa slađe od neke nezdrave hrane priprmljene s ljubavlju :) ili nekog dobro ukrčkanog jela koja spadaju u klasiku, ili đuveča iz duvečare (i ja sam mislila da se posuda zove po jelu, a zapravo je obrnuto), ili kolača tipa lenja pita ili vanilice. Što ne znači da ne volim da zabasam i u neko sočivo ili tako nešto :)))

  Dug uvod za jednu rečenicu - kad kuvaš jer VOLIŠ, ukus se menja zajedno sa tobom, kao što čovek sazreva, sa njim sazreva i sve ono što istinski voli da radi. Kuvala pasulj ili neku fensi pastu, nebitno je. Bitno je da te to što radiš inspiriše i da si ti zadovoljna.

  A ti jesi, iz svake reči se čita da jesi, ne mogu da se uzdržim da ti ne kažem - BRAVO JELO! :)

  Živeli!  Prvi put čujem za taj savet za topljenje čokolade a totalno ima smisla. Mislim to, da se čokolada neće raz

  ReplyDelete
 2. Izvini, premetala sam delove komentara tokom kucanja, pa ostade ovaj rep.
  Elem, prvi put čujem za taj savet za topljenje čokolade a totalno ima smisla. Mislim to, da se čokolada neće razmuljati ako se ošuri vrućom vodom. Kad sam prvi put topila čokoladu u mikrotalasnoj, izvadila nakon 5 minuta boravka na 180W, i vidim u činiji da je čokolada "cela" mislim onako stoji na gomili kako sam je stavila, poznaju se kockice... A onda uzmem kašičicu i promešam i ukapiram da to JESTE otopljeno, samo ništa ne curi pošto se ne meša.

  Ipak ne znam koja bi bila prednost topljenja čokolade u vrućoj vodi u odnosu na klasični način topljenja na ringli na tihoj vatri, ali dobro je znati da i tako može! :)

  Pozdrav!

  (kraj komentara, valjda nemam ništa započeto a nedovršeno)

  ReplyDelete