Saturday, November 13, 2010

Spaghetti carbonara

Nije sve što je brzo kuso, nešto je i ukusno!

"Kao i za većinu recepata, poreklo jela je nepoznato, i postoji mnogo legendi o njemu. Ime jela je izvedeno iz Carbone (italijanska reč za ugalj) pa neki veruju da je jelo nekada pravljeno kao izdašan obrok za italijanske kopače uglja. Ova teorija je povod za izraz "rudarske špagete", termin koji se koristi za "špagete alla carbonara" u delovima Sjedinjenih Država. Neki kažu da je prvobitno pravljeno iznad roštilja na ugalj ili da je pravljeno sa mastilom lignji, što je jelu davalo boju uglja. Druga teorija o poreklu imena sugeriše da je obilje crnog bibera koji je dodavan jelu (pre ili posle serviranja), posebno zimi, činio da crne pahuljice bibera na beličastom sosu izgledaju kao ugalj, ili kao da je jelo u tepsiji slučajno "izgorelo". Postoji čak i teorija da je jelo stvoreno od strane, ili u čast, tajnog društva "Carbonari" (kopači uglja) koje je igralo značajnu ulogu u ujedinjenju Italije." - with compliments from Wikipedia

Spaghetti carbonara
Za 2 osobe: pola pakovanja špageta, 2 pavlake, slanina, beli luk, parmezan, 2 jaja

Na malo ulja propržiti slaninu i beli luk. Stavite i jednog i drugog onoliko koliko volite. U činiji pomešajte pavlaku i jaja. Skuvajte špagete. Kada su kuvane, špagete procedite i pustite kratko hladnu vodu preko njih. Stavite u tiganj zajedno sa slaninom i lukom i sipajte pavlaku i jaja. Sve dobro promešajte.
Kada stavite u tanjir, preko pospite parmezan prema ukusu i vlasac.
Komentar: ja sam stavila 2 pavlake i 2 jaja i ispalo je dosta sosa, može i sa jednom pavlakom.

Spaghetti made by Jela, photo by Aleksandar

1 comment:

  1. Ovaj recept je u "nasem" posedu i nasoj kuhinji vec skoro ajd..necemo o godinama:P dakle..poprilicno dugo.Prva je to jelo, pravila Milica,a njoj su recept dali Mira i Pepino,njeni kumovi koji zive u Italiji.Eto sada se zna i odakle nam "recopis":)

    ReplyDelete