Saturday, December 11, 2010

Miris cimeta na Blogu

Ima nečega u danima koji prethode Novoj godini. Ima nečega divnog u mirisu cimeta - nečeg što podseća istovremeno na sneg i na toplo, na kuvano vino, promrzle prste i ukusne kolačiće.

Tim koleginica sa posla i nekoliko juniora se okupio u petak poslepodne i u super opuštenoj atmosferi pravio novogodišnje kolačiće. Bilo je tu svega - brašna, testa, ukrasnih mrvica, boja, čaša šampanjca i divan miris cimeta.

Preporučujem kao super povod za druženje, vraćanje u detinjstvo i generalno pravljenje haosa u kući (potrudite se da ne bude vaša :)

Hvala Veroniki na receptu i gostoprimstvu (...sada znamo kod koga je nastao haos)

Testo
100gr šećera u prahu, 50gr meda, 300gr brašna, 50gr putera, 1 jaje, pola sode, mala kašika cimeta, mala kašika karanfilića u prahu, malo soli i bibera.

Brašno, soda, šećer, cimet, so, biber i karanfilić se pomešaju. Odvojeno se pomešaju jaje, med i puter. Spoje se obe količine i dobro se izmešaju.

Razvije se kora debljine oko 5 mm na radnoj površini koju ste prekrili brašnom. Izrežu se oblici sa modlama za kolače, i stavljaju se u pleh. Pleh prethodno namazati puterom i posuti brašno po njemu.
Peći na 180°C dok kolačići ne dobiju lepu boju.
Kolačiće ostaviti da se ohlade u plehu, pre ukrašavanja.
Ukrašavanje nema granica - jestive boje, perlice, šarene mrvice, čokoladne mrvice, kokos... pustite mašti na volju i uživajte.

Kolačići made by Veronika, Jovana, Biljana, Jelena*2, Katarina, Andjelka, Dragana i juniori

No comments:

Post a Comment