Monday, January 17, 2011

I will never be hungry again!

Rekla je Skarlet, dok je uprljanog lica, uzdignutom pesnicom i hladnim očima gledala u krvavo nebo koje se nadvilo nad spaljenom Tarom...originalnu dirljivu scenu pogledajte ovde

A ja kažem: Hvala takođe! Samo bez uprljanog lica, očiju, pesnica, neba i bla bla bla.
Oba recepta znam da izdiktiram napamet! Ha!

Pilence u ćebence
(recept by Coolinarika, naziv by Jela)
1 kg pilećeg mesa, začin C, ulje, 6 jaja, 150gr oštrog brašna, so, 500ml mleka.

U tiganju propržite meso sa začinima. U posudi izmešajte jaja, brašno i mleko i pustite da odstoji oko 10 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh sipajte ulje i ostavite da se zagreje u rerni. U toplu posudu sipajte trećinu pripremljene smese, poređajte piletinu, pa ostatak smese.
Pecite na 210°C 15-20 minuta.

Pilence by Jela, photo by Aleksandar
Pana Cotta
(recept by restoran Comunale)

750ml slatke pavlake, 150gr šećera, 10gr želatina u listovima, mešano voće

Pomešati slatku pavlaku i šećer, i kuvati na tihooooj vatri - ne sme da proključa. Želatin omekšati u hladnoj vodi, i ubaciti u slatku pavlaku. Mešati. Sipati u činije ili kalup i ostaviti da se ohladi i da se stegne.
U šerpici pomešati voće i šećer (odokativno) i ukuvati u slatki sos.

Komentar: najzad mi se neki krem stegao i nije došlo do bežanja iz tanjira. Krem se stegao tek u frižideru, a ne u toku kuvanja kako sam očekivala.

Panna cotta made by Jela, photo by Aleksandar

2 comments:

  1. Meni niko nije bio objasnio da se kremovi sa želatinom stežu na haldno, a samo oni sa gustinom na toplo. Ne sećam se šta sam pravila, neki fil sa višnjama, kuvala jadne višnje u kompotu, sa želatinom, i ono nikako da se stegne, neće pa neće... Dodam ja tu (iskusno) gustina, i srećno odgledam konačno to zgušnjavanje.

    Mo'š misliti kako se to gumiralo posle, kad je i želatin proradio. Ali najbolje se uči na svojim greškama, tu nema sumnje :)

    ReplyDelete
  2. E to je definitivno nešto što ne prestaje da me oduševljava u kuvanju - ta hemija i matematika - sve od čega sam kroz celo školovanje bežala :)

    ReplyDelete