Friday, January 7, 2011

Ko preživi, pričaće!

Sve je počelo jutros sa doručkom za položajnika. Pošto je isti postio više od mesec dana, i planirao da se omrsi baš kod nas - moralo da je da padne svašta, ali ne suviše - pošto imamo mali, najmanji sto :)
 
Sto made by Ikea, photo by Aleksandar
....onda se nastavilo kod Majke, gde nas je sačekala supa, salata, meso, krompir, česnica...i naravno dezert.
A kako, KAKO, pitam vas ja, da krenemo kući, ako se ogromna količina hrane ne spakuje za večeru.

Trenutna situacija je sledeća: u frižideru imamo hranu od doručka i hranu od ručka. Hrana od ručka će istovremeno biti i večera, a opravdano sumnjam da će ista biti i za doručak sutra. Kada pojedemo to, u očajanju ćemo pojesti današnji doručak kao sutrašnji ručak. Dezerti su dezertirali na terasu, koja je zvanično počela da služi kao frižider nr 2.
Njih planiramo da jedemo između večere i doručka, doručka i ručka...aaaaaaaaaaaaaa

Ja sam pravila:

Komisbrod - u posudi za kuglof
(recept by Majka)

7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 125 grama: oraha, brusnice, želea, suvih šljiva, 125 grama putera.

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Iseckati suvo voće i orahe. U smesu belanaca i šećera dodati brašno, puter, voće i orahe i promešati. Dobro podmazati posudu za pečenje i peći oko 30 minuta na 220°C - ili dok ne potamni. Gotov kolač premazati medom i posuti prah šećerom.

Komentar: dajte nekome ko vas mnogo voli, da secka voće i orahe...Možete da iskombinujete i suve smokve, grožđe, bademe itd.
PS. Prvi put sam koristila mikser u pripremi hrane - pozajmljen.


Komisbrod made by Jela, photo by Aleksandar
Komisbrod made by Jela, photo by Aleksandar


Pita sa šljivama, brusnicama i orasima
(izmenjen recept by Minjina kuhinjica)

500g kora, 500g suvih šljiva, 200gr brusnica, 200gr seckanih oraha, 300gr mlevenih oraha, cimet, ulje, 1/2 l vode, 350gr žutog šećera

Staviti u pleh 3 kore, posuti šljivama, brusnicima, seckanim i mlevenim orasima, cimetom i uljem. Dalje ređati po 3 kore i fil na isti način. Završiti sa korama. Iseći pitu, posuti ulje preko i staviti da se peče na 180°C oko 40 minuta. Pripremiti preliv od šećera i vode. Preliv ohladiti pre sipanja.

Komentar: ja sam dodala brusnice a beli šećer zamenila žutim. Sastojke sam stavljala odokativno, koliko mi se činilo da je dovoljno da prekrije koru. Ideja je da se preko tople pite sipa hladan preliv. Ukoliko nije dovoljno preliva, može da se napravi dodatni.

Pita made by Jela, photo by Aleksandar

2 comments:

  1. Zavidim ti na tom frižideru br. 2, to je nama koji živimo u prizemlju tiha čežnja...

    p.s.
    slatkiši super izgledaju, ova pita naročito

    ReplyDelete