Saturday, February 26, 2011

Alal ti ćufte!

Alal ti ćufte, baš si u sosu!
Ja mislim da ćufta voli da bude u sosu, ali ljudi ne vole da budu u sosu.
"Ne pitaj me ništa, baš sam u sosu"

Kada uradiš nešto dobro, kažu ti "alal ti ćufte".
"Položio sam ispit" - E alal ti ćufte!

... kada baš zabrljaš, spominju ti lebac...

Ne razumem tu misterioznu ulogu ćufte u životnom ciklusu, ali ne odustajem...
Za početak sam odlučila da razumem jestivu primenu ćufte u gore spomenutom sosu.


Ćufte u sosu
500 gr mlevenog mesa1 jaje, 1 glavica luka, 1 čen belog luka, 2 kašike prezle, vegeta, 1 kasika ulja, so, biber, malo slatke paprike, parmezan, bosilja, origano, 500 ml paradajz sosa

Pomešati mleveno meso sa začinima, lukom - sitno, najsitnije seckanim, jajetom, prezlama i ostaviti u frižideru najmanje pola sata. Kada se smesa ohladi i stegne formirati loptice.
U šerpu sipati paradajz sos, začiniti ga i dodati malo vode. Kada proključa, dodati loptice mesa, i kuvati oko 30 minuta na umerenoj temperaturi.

Komentar: Nisam ostavila dovoljno dugo meso da se hladi, pa su mi ćufte ispale čupave, a i luk nisam dovoljno sitno iseckala. Mamin savet je da se ćufte pre kuvanja uvaljaju u brašno i proprže sa svih strana na malo ulja u šerpi, pa onda preko njih dodati paradajz sos. Mi smo ih klopali sa špagetama, a može i pire krompir.

Cufte u sosu by Jela, photo by Aleksandar

3 comments:

 1. Od tih gastro poslovica/fraza/uzrečica koje su se odomaćile kod nas, jako mi je zabavna ona "Kad na vrbi rodi grozdje", i otkad sam za to čula, kad god vidim vrbu za zamišljam poneki grozd, isključivo belog grožđa, kako nonšalantno visi polukamuflirano zbog sličnosti svoje boje sa bojom lišća, i kao eto, prkosi nemogućem :)))

  Dalje, ovo sam samo jednom čula ali mi se urezalo u memoriju jače nego neke druge izreke koje se čuju svaki dan - "Kafa bez ratluka je kao poljubac bez brkova". Probaj samo da vizualizuješ autora, tj, autorku te izjave, kao i brku koji joj mami uzdahe i dok radi dosadne kućne poslove... I malu šoljicu za kafu, obavezno prevrnutu nakon ispijanja, ne bi li se u njoj očitala šansa za ponovni susret sa tim brkovima... :)))

  Znaš šta? Ne smem dalje da čitam tvoj blog danas. Zaletela sam se, posle će mi biti krivo što nisam razvukla na par dana. A i sudpera me zove, nema mašine kod nas, ceni se iključivo tradicionalni ručni rad :P

  Pozdrav Jelo, do čitanja!
  Maja

  ReplyDelete
 2. Čekaj, ne rekoh ti ono što sam prvo htela :)
  Ja ćufte više i ne pravim jer ih dragi pravi savršeno. Sa sve decom koja "pomažu" kod modelovanja kuglica. E to na svašta liči samo ne na kuglice, ali kad se sama smesa dobro umesi i odstoji, a i posle uvalja u brašno i proprži, ipak to ostanu neke kompaktne grudve, ne raspadaju se i ukus im je divan. Čisto da dam glas podrške za taj mamin savet za brašno i prženje.
  E sad stvarno odooh.
  (klik na x na ovaj tab u browseru)

  ReplyDelete
 3. Samo ću reći ovo: Aleksandar ima brkove, a ja svoju novu omiljenu uzrečicu :)
  Do čitanja!
  Velki pozdav

  ReplyDelete