Sunday, February 27, 2011

Nekada davno...

Kada ste početnik u kuvanju najbolja stvar je što sa svakim novim receptom ulazite u neverovatnu novu avanturu. Izaberete glavne likove (Grof Lasagna, Kardinal Mascarpone), oružje (cediljka, nož, hvataljka) i bojno polje (rerna). Stavite kecelju, istegnete se dobro, operete ruke, pomolite se Blogu kuvanja i počnete - ali rezultat ne znate do samog kraja. Nadate se da žrtava neće biti (Aleksandar).

Najvažnije je da ste spremni da se borite do poslednjeg čistog suda i suve kuhinjske krpe. A ako kojim slučajem ne uspete, menjate strategiju, učite na greškama i krećete ponovo - do pobede (u svakom slučaju možete da kažete da recept ne valja)!

Nekada davno u Italiji ...

Lazanje sa čokoladom  
200gr kore za lazanju, 250gr mascarpone sira, 100gr čokolade za kuvanje,  2 pomorandže, 100gr šećera, 50gr kakao praha, 2 kesice vanilin šećera,  2 jajeta, 50 - 100 gr seckanih badema

U posoljenoj vodi obarite kore za lazanje, prema uputstvu sa pakovanja. Kada se kore omekšaju, ocedite ih i osušite. Mutite jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodajte sir, sok pomorandže, izrendanu koru, seckane bademe (pistaće, orahe...) i izlomljenu čokoladu. Izjednačite smesu. Naizmenično ređajte kore i fil. Poslednji red treba da bude fil. Pospite lazanju kakaom i pecite oko 20 minuta na 170 stepeni.

Komentar: Ja sam prilagodila sastojke svojim potrebama. U originalnom receptu su sledeće mere: 120gr kora za lazanje, 150gr mascarpone sira ili neutralnog sremskog sira.
Pošto nemam mikser (da, da ...i dalje), stavila sam više sira da bih dobila više smese - a i zato što je pakovanje od 250gr.

 

No comments:

Post a Comment