Monday, February 14, 2011

Zdravlje na usta ulazi... i uglavnom je zelene boje

Ja odbijam da verujem da su kelj i prokelj jestivi - pa to zvuči kao neka bolest koja je napadala u srednjem veku. "Jedi, to je zdravo". Da li je to ikada upalilo? Da li je iko ikada na to rekao " Pa što mi to ranije nisi rekla, evo odmah ću da skinem ovaj moj zgađeni izraz sa lica i oduševljeno ću uronuti u tanjir dok ga ne ispraznim". A ako slučajno poželite nešto mirisno i ukusno izrašće vam rep (kafa), otpašće vam zubi (čokolada) a Coca Cola generalno dovodi do samouništenja. E, ali to nije kraj... onda vam još kažu da jedete spanać da bi bili snažni kao Popaj. Popaj koji je istetoviran, puši lulu i u problematičnoj je vezi.

I sada budi pametan. A da ne spominjemo različita verovanja i ispitivanja koja se kreću od toga da je prženje na svinjskom salu jako dobro, do toga da u stvari od čokolade možete da smršate. Usput su pronašli i čudotvorne bobice, koje ako pojedete i najgroznija splačina ima sladak ukus. Batalimo pitanje da li je starije koka ili jaje, pošto su izgleda oba genetski modifikovana i nakljukana hemikalijama.
A termin "zabranjeno voće" je poseban apsurd - pa voće je ZDRAVO!

I onda se ja osvrnuh na svoj blog i pomislih "nemaš ništa zeleno Jelo, osim zelenih jabuka u pitama".
I tako se desi čorba od brokolija, u koju sam ozbiljno razmišljala da ubacim slanninicu - čisto da bude interesantnije... a i zato što mi se može.
 
Čorba od brokolija
(recept by coolinarika, sa malim promenama)
Brokoli, so, pavlaka, beli luk, vlasac

Obariti brokoli u vodi. Ispasirati ga i pomešati sa pavlakom, dodati malo ulja, beli luk i vodu i zakuvati do gustine čorbe kakvu želite.Začiniti sa vlascem i prema želji dodati sir (i slaninicu).

Čorba made by Jela, photo by Aleksandar

3 comments:

 1. Ja želim da vidim fotografiju na kojoj se vidi da TI JEDEŠ tu čorbu! :P

  ReplyDelete
 2. dobra varijanta je i sa slaninom, ali, boga mi, i sa nekim budjavim sirom (brocolli and stilton soup). Mozda je kombinacija cudna, ali je vrlo ukusna. Takodje karfiol i brokoli + malo senfa.
  Samo napred, Jelo! Ooooodlicno ti ide!

  ReplyDelete
 3. Hvala puno Tamara! Probaću sa karfiolom, i stavljam na blog :)

  ReplyDelete