Sunday, April 10, 2011

Čiča miča, i gotov ručak

Dan: nedelja. Vreme: 14.20. Sunce sija, ali igralište je prazno. Gde su svi? Na ručku!!!!
Do pre 15 minuta su se čula dozivanja sa prozora: Ruuuuuuuuuučak! Pet minuta kasnije, kao u preriji, vetar nosi lišće po praznom igralištu, a ljuljaške se prazne ljuljaju.
Dnevna soba. Pitanje: Šta imamo za ručak? Supa, naravno! Domaća, pileća, sa rezancima, a može i knedlama. Domaćim, naravno. Televizor je upaljen, ali ne vidi se najbolje, zato što sunce pada i pravi senku. Mirišu faširane šnicle od komšinice levo, a komšinica desno je zamotala sarmice od zelja. Njih ne bismo osetili da ne duva vetar - hvala mu na tome. Srče se supa. Na sto stiže zelena salata. Zašto uvek stavljaju salatu pre jela? Odmah za njom sleće pečeno pile. Sija se u svoj svojoj veličanstvenosti. (Vegetarijanci preskočite sledeća dva do tri reda).
Zlatno braon korica se cakli. Njeno Veličanstvo, pile u sredini, a krompirići kao verni podanici svuda oko nje. Oni su zlatne boje, da istaknu lepotu pileta. Odmah sleće i parče hleba. U moču naravno. Slatko zabranjeno umakanje u moču je za porodičnim stolom obavezno. To je jedna od onih stvari koje u većem društvu nikada ne radite, jer podrazumeva se da ne jedete ni hleb, a kamoli da ga kao divljak golim rukama umačete u mast životinjskog porekla. Razmišljajte o tome, dok kidate batak. Uvek postoji neizgovorena porodična raspodela koji deo pileta kome pripada. To nam je ostalo još od predaka. Ko jede karabatak, belo meso, krilca. I sigurno su najveće porodične rasprave vezane za nedostatak ekstremiteta na piletu.
Celo obedovanje ne traje dugo, sigurno ni najveće bitke nisu trajale duže od 15 minuta...
Nakon jela, svi napuštaju sto. A on izgleda kao bojno polje. Zamrljani tanjiri, zgužvane salvete, gomilice kostiju, mrlje od moče na stolnjaku i čaše sa masnim otiscima. Još uvek se diže dim iz dva preostala krompirića.   

15.00. Ko će nešto slatko???
Baka je napravila .............(popunite sami).

Čiča miča, i gotova priča...i ja sam tamo bio i rujna vina pio, i još mi je jezik mokar..


Faširane šnicle i špagete
500 gr mlevenog mesa, stari hleb, 1 glavica crnog luka, beli luk, 1 jaje,  biber, so, bosiljak, ulje

Pomešati sve sastojke i ostaviti oko sat vremena u frižideru.
Nauljiti malo ruke i napraviti šnicle. Šnicle pre prženja uvaljati u brašno.

Sos za špagete: pavlaka, maslinovo ulje, beli luk i vlasac.

Faširane šnicle made by Jela, photo by Aleksandar
Pita sa mix voćem
(Recept by polimka sa coolinarike) 
100 gr putera, 1 jaje, kesica vanilin šećera,  200 gr brašna, 1 kašika soka od limuna, rendana kora limuna, 1/2 kesice praška za pecivo,  500 gr voća,  4 kašike šećera,  3 kašike griza,  100 gr putera, 100 gr šećera,  100 gr brašna, 

Sjediniti puter, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno, jaje, limunov sok i limunovu koru.
Testo ostaviti 1 sat na hladnom.
Napraviti gornje testo od drugih 100gr putera, šećera, brašna. Ostaviti na hladnom.
Posudu namazati puterom, i obložiti prvim testom - razvučenim. U voće umešati 4 kašike šećera i 3 kašike griza i sipati u posudu.
Prekriti drugim testom - ja sam ga izrendala, pošto se mnogo steglo u frižideru, a nisam htela da čekam da se opusti.
Peče se na 180°C.
Pita made by Jela, photo by Aleksandar

No comments:

Post a Comment