Thursday, July 21, 2011

San letnje noći

Graške znoja slivaju se niz čelo. Peku te oči. Bol u desnoj ruci, a  levu ne osećaš. Krsta te bole, a noge klecaju. Umor. Ogroman i težak umor osećaš u celom telu. Misao da će noć biti sveža, i barem malo olakšati  posao koji te čeka, otišla je sa vrelinom koja se nastavila i posle ponoći. Vazduh je težak i lepljiv. Pokušavaš da razmišljaš, ali mozak je otupeo. Otupeo od vreline, vrućine, sparine. Pokušavaš da se setiš zašto radiš to što radiš... ne uspevaš. Premeštaš se sa noge na nogu, ništa se ne menja. Zašto?

Zato što ti kuvaš pekmez u sred leta. Ti kuvaš pekmez od kajsija. Ti kuvaš pekmez od kajsija u sred leta. U sred leta ti kuvaš pekmez. Pekmez je od kajsija.


Prodavačica mi je ispričala kako je pre neki dan, tj. noć kuvala pekmez uz komentar: "Ja stvarno ne znam zašto mi to sebi radimo, al šta ćeš, na kraju zapališ cigaretu i mešaš taj pekmez dok ne poludiš."

I ja sam razmišljala o tome, i na kraju shvatila da je u pitanju genetski kod naših pretkinja. U pitanju su stotine godina u kojima su se žene okupljale i zajedničkim snagam kuvale kile i kile pekmeza, svake godine od najranije mladosti do najdublje starosti. 

Tradicija se nastavlja, samo što sada, stotine žena, urbanih amazon domaćica, same, u svojim betonskim stambenim jedinicama, puše i mešaju pekmez dok ne polude.

U to ime jedan recept koji nema ama baš nikakve veze sa pekmezom!
  
Grčka salata u činiji od hleba
recept by Gordon Ramsey  

Sastojci: paradajz, krastavac, feta sir, crni luk, masline, maslinovo ulje, začini, hleb
Priprema: Izabrati hleb okruglog oblika. Odstraniti vrh i izdubiti hleb kašikom da ostane šuplja korica. Poprskati unutrašnjost maslinovim uljem i staviti u rernu na 5 do 10 minuta.
Iseckati paradajz, krastavac, luk i pomešati sa feta sirom i maslinama. Začiniti maslinovim uljem, posoliti i prema želji dodati sveže začine (vlasac, bosiljak...)
Salatu sipati u topli hleb.

Salata made by Jela, photo by Aleksandar


9 comments:

 1. ...xexexe... e, baš si me nasmejala sa ovim postom :) a ovo sa salatom je odlična ideja!!!

  ReplyDelete
 2. E baš mi je drago! Salata je super, jednostavna i ne treba da se meša. Barem ne onoliko kao pekmez :) Hvala!

  ReplyDelete
 3. He he, super post :) A ideja sa salatom u hljebu je jako simpatična ideja!!!

  Pozdrav :)

  ReplyDelete
 4. Draga Tanja, drago mi je da ti se dopada, hvala puno!!!

  ReplyDelete
 5. :) ja zamalo da pokleknem i dopustim tom kodu da pobedi... u poslednji momenat sam se ipak odlučila za Bakinu tajnu. Sigurno nije baš tako dobra kao domaći pekmez ali, valjda što ne volim baš toliko pekmez, nije mi tako strašno:)
  Ali sam se isto tako osećala kao ti dok sam juče pekla tart:) samo što nisam imala koga da okrivim:)
  super ideja za služenje grčke salate!

  ReplyDelete
  Replies
  1. tri puta URA za Bakinu tajnu :)
   Znojenje nam ne gine ovih dana, pa baš i ne mora da bude na prazan stomak - tako da je šporet dozvoljen, ali u malim dozama.
   Drago mi je da ti se dopada.
   Veliki pozdrav

   Delete
 6. Kakav sjajan uvod, kakav sjajan recept, kakav sjajan post - generalno! :)

  ReplyDelete