Wednesday, November 16, 2011

Bajke

Bajke koje ne treba čitati pre posete baki, pre jabuke i pre šetnje u prirodi.

1- Crvenkapa: nosi kolače baki. Vuk je presreće, saznaje za krajnje odredište. Smandrlja baku. Pokuša da smandrlja Crvenkapu. Lovac spašava stvar.
Naravoučenije: Da majka nije ispekla kolače, svega ovoga ne bi bilo.

2 - Snežana i 7 patuljaka: Kraljica pita ogledalce. Ogledalce se izblebeta. Kraljica izabere jabuku. Najlepšu. Bućne je u otrov. Snežana voli jabuke. Zagrc. Patuljci moraju da prave stakleni kovčeg. Princ mora da ljubi.
Naravoučenije: Ogledalce je baš moglo da prećuti, al zašto se baš jabukom otrovala. Što nije bio kelj?

3 - Ivica i Marica: Roditelji siromašni. Pošalju decu u šumu. Deca ostave trag od mrvica. Ptice pojedu mrvice. Deca naiđu na najlepšu kuću od kolača, marcipana, čokolade i svih najlepših stvari. I baš u toj najlepšoj kućici, živi zla veštica. Veštica ih kljuka da bi ih ugojila i pojela! Ivica poturi koščicu. Veštica završi u bunaru.
Naravoučenije: Nikako ne prilazite lepim kućicama od kolača, marcipana i čokolade!

Opasno se razmišljam da stupim u štrajk protiv zastrašivanja hranom u bajkama!

Losos
ps. ne postoji saznanje da je došlo do zloupotrebe lososa u bajkama

Sastojci: 400gr lososa, ulje, začini
Priprema: Iseći losos na nekoliko delova. Zaseći stranu sa kožicom nekoliko puta,  posoliti, premazati uljem i staviti u zagrejani tiganja na stranu sa kožicom. Ostaviti 3 minuta, i posmatrati kako meso postaje belo sa stane gde se peče. Kada se belina popne na više od polovine, okrenuti i peći sa druge strane još nekoliko minuta. Na kraju iskriviti tiganj na jednu stranu, i u skupljenom ulju zapeći file lososa sa svih strana.


Losos made by Jela, photo by Aleksandar


No comments:

Post a Comment