Thursday, January 12, 2012

Večera za osmoro

Mesto: Berlin
Datum: 30.12.2011
Lokacija: kuhinja kod Vanje i Hansa
Misija: predjelo, glavno jelo i desert za 8 osoba.

Vreme početka večere: 19.30

Agenti: Kuvarica Jela & Prvi pomoćnik višeg ranga Vanja

11.00 - Prvi sastanak agenata pre početka misije na skrivenoj lokaciji u Karstatu. Uz kafu i cigaretu prolazi se kroz detaljni spisak. Obe imamo crne beretke na glavama, i hladnu odlučnost u očima. Večeras kuvamo! Oružje za to veče - originalno iz Nemačke: špargle, artičoke, meso, krompir, boranija...
Neće znati šta ih je snašlo. Bu a ha ha ha
11.30  - Naoružane spiskom spuštamo se u samo jezgro robne kuće - supermarket. Blještava svetla, savršeno izložena roba, mirisi sa delikatesa mame nas, pokušavaju da nas skrenu sa puta.  Ljubazne prodavačice nude uzorke - HA - ali ovaj dvojac se ne da tako lako prevartit. U pitanju su godine treninga, odricanja i iseckanog luka. Uz kratko najn i danke, prolazimo kroz spisak, brzim korakom letimo po radnji - artičoke - špargle - rukola - meso ... jedno za drugim, lakim pokretom precrtavamo sve sa spiska i već smo na kasi. Kasirka i dalje pokušava da nas zbuni svojim pitanjem " Da li još nešto želite?". Ne gledajući je u oči, odgovaramo " Ne, hvala". Nikada ne ostvarujte kontakt očima - to je slaba tačka na koju računaju. Tu su se i najveći slomili...
12.15 - Sa kesama u rukama ulazimo u stan. Hans smešta ulov u frižider.
Komentarišemo da nas niko nije pratio. Što i nije posebno interesantno, jer zašto bi nas iko pratio - ali nekako ide uz priču.
12.30 - Vreme je za meditaciju i za pripremu agenata za večeru. U ovoj fazi se više ne razmišlja o misiji. Mozak se prazni. Telo se opušta. Misle se lepe misli - koliba u planini, plaža sa palmama...špargla... razigrani konji na livadi...artičoke..
17.00 - Vreme je. Ulazimo u našu malu kuhinju. Nema više odlaganja. Možemo da idemo samo napred.
kao balerine vrtimo se jedna oko druge i precizno pristupamo pripremi: mariniramo meso, peremo boraniju, čistimo špargle, čistimo artičoke, pravimo salatu, zalivamo meso, bockamo meso, kuvamo boraniju, pravimo marinadu, prelivamo meso, kuvamo špargle, kuvamo artičoke, kuvamo artičoke, kuvamo artičoke...
19.00 - Prvi incident. Pokušaj da nam upadnu u kuhinju. Četiri identifikovana muškarca ulaze u kuhinju u pokušaju da fotografišu još uvek nepripremljenu hranu. Uvežbanim zahvatom uspešno smo odbranile svoju teritoriju. Uskladile satove i nastavile dalje. Jer mi smo profesionalci.
19.15 - Drugi incident. Artičoke su potpuni neuspeh. Zaključujemo da su artičoke potpuno nezasluženo našle svoje mesto u lancu ishrane. Treba ih koristiti u dekorativne svrhe. Notiramo da ćemo se tim povodom obratiti najvišim instancama. I nastavljamo dalje - minuti su u pitanju. Sada već atmosfera postaje usijana. Prve kapi ugrejanog ulja prskaju na majicu prvog pomoćnik višeg ranga Vanje. Nema vremena za jauke. Vanja kao i svaki agent, ostaje hladne glave i vrele majice i izgovara toliko već puta izgovoreno "Posao mora da se završi. Večera mora biti na vreme poslužena". U ovom trenutku obe smo čupave, crvene i zamagljenih naočara. Nastavljamo dalje da rolujemo špargle, meso se seče, tanjiri se aranžiraju, marinada se preliva.

19.30 - Večera je poslužena.

Ovo je možda mali korak za čovečanstvo, ali za Kuvaricu Jelu je bio jedan od najvećih u 2011.

PS. Hvala Vanji i Hansu na borbenoj teritoriji, a Vanji mom saborcu na strpljenju, hrabrosti i masnim flekama.

PPS. za desert je bio divan nemački originalni rote grutze - kupljen unapred pripremljen.
I mi kuvarice imamo dušu :)

Večera za osmoro

Rolovane špargle
Sastojci: špargle, mocarela, pršuta, bosiljak, balzamiko

Priprema: očistiti špargle i kuvati ih u loncu dok ne omekšaju. Na internetu piše da to može biti i 3 minuta, ali može i duže. Mi smo kuvale duže, i to u expres loncu. Skuvane špargle izvaditi na ubrus da se ocede i ohlade. Uzeti dve špargle, na njih složiti nekoliko komadića mocarela sira, dodati još dve špargle i umotatiti pršutom. Umotane špargle staviti 1-2 minuta u tiganj sa uljem, da se mocarela opusti i pršuta zapeče. Preliti sa nekoliko kapi balzamika i posuti bosiljkom.Špargle made by Jela & Vanja, photo by Alexander von Kuczkowski

Meso, krompir i boranija
Sastojci: 1 kg mesa (junetina), zelena boranija, krompir, marinada za boraniju 
Priprema: parče mesa premazati maslinovim uljem i začinima: so, biber, bosiljak...itd. Možete to da uradite rukama i četkicom za premazivanje. Staviti u zagrejanu rernu na maksimum, a čim se meso stavi u rernu, smanjiti temperaru na oko 200 - 180°. Postoji savet da se vreme pečenja određuje kilogramima mesa - 1kg - 1 sat. To svakako zavisi od rerne. Meso u toku pečenja prelivati vodom iz pleha. Pola sata pred kraj pečenja dodati očišćen krompir koji ste takođe prethodno uvaljali u mešavinu ulja i začina. Kako meso ne bi zagorelo dok se krompir peče, možete ga prekriti alu folijom.
Boranija se skuva do željene mekoće i ostavi da se hladi u frižideru.
Marinada za boraniju: maslinovo ulje, voda, so, biber, šećer i limunov sok.

Salata: rukola, cherry paradajz, parmezan, začini....

    
      Glavno jelo made by Jela & Vanja, photo by Alexander von Kuczkowski     Salata made by Jela & Vanja, photo by Alexander von Kuczkowski

4 comments:

 1. Bravo za agente! Za utehu da ti kažem da moja kuhinja ima 3 kvadratna metra i da je širine malo veće od mojih kukova da mogu da prođem, ali ima sve, čak i mikrotalasnu. Odlično ste to obavile. Ja kad kuvam za tolio ljudi uvek idem na opciju hladnih jela i salat ai spremam sve unapred, nikad na dan kad gosti dolaze.

  ReplyDelete
 2. Hvala! Ovo je bila prava avantura, i to u tuđem stanu... u drugoj zemlji :)Iskrena da budem, bilo je par trenutaka u toku dana kada sam se pitala šta mi je sve to trebalo... ali sama priprema i posluženje su bili savršeni, ovo je bio odličan način da se završi godina :)

  ReplyDelete
 3. Jelo, ne da si me nasmejala, ali baš onako, od srca :)
  Meni one špargle super izgledaju, a nikad ih nisam probala (sad možda odložim to "nikad" još malo :)
  I bravo za ceo poduhvat, i moram nešto da ti priznam. Ja uopšte ne volim da kuvam za goste, uvek se spetljam. Pravim planove i po više dana unapred, i opet uvek nešto zabrljam ili previdim :)
  Pozdrav tebi i Aleksandru!

  ReplyDelete
 4. Draga mamajac, drago mi je za smeh i suze :)
  Špargle su skroz interesantne, i ja se spremam da sada isprobam i zelene.
  Ja se spetljam i kada pravim samo za nas dvoje... a o haosu u kuhinji koji ostavljam za sobom ću nekom drugom prilikom. Nije mi bilo svejedno kada sam shvatila da se to ozbiljno dešava i da nema povratka. Ipak entuzijazam je odradio svoje, a i imala sam pomoć. Ipak ono što definitivno ne mogu da promenim je da ja ne mogu da jedem nakon što spremim hranu. Al zato mogu da popijem :)
  Veliki pozdrav za tebe od mene i Aleksandra

  ReplyDelete