Wednesday, September 26, 2012

Kada sve čovek ne može da jede?

Kada sve čovek ne može da jede?

Kada je bolestan... kada je nos začepljen a grlo peče, kada je svaka koščica bolna. Kada mama pita "Šta hoće ljubav mamina, bolesna, da joj mama napravi?" - a ljubav slinava, čupava, izgužvana, okružena razbacanim maramicama i pilulama kaže - "Ne bogu ništa baba da jedeb, božda kasnije, sabo bi dodaj babirnatu barabicu -bislib da ubireb".

Kada je nesrećno zaljubljen... kada je glava među kišnim oblacima, a besni leptirići u stomaku lete na sve strane. Kada mama pita " Šta hoće ljubav mamina, zaljubljena, da joj mama napravi? - a ljubav pogleda izgubljenog u daljini, šmrcava, sa podočnjacima, okružena razbacanim maramicama i ljubavnim romanima kaže - " Ne mogu NIŠTA da jedem, i NIKADA više neću NIŠTA jesti, samo mi dodaj papirnatu maramicu - i pusti me da umrem!"

Kada je na dijeti... kada stomakom vetar zavija, a u mislima se prase veselo vrti na ražnju, a prozori su od marmelade. Kada mama kaže " Šta hoće ljubav mamina, gladna, da joj mama napravi? - a ljubav pogledom punog ljubavi, ozarenog lica, okružena oglodanim jabukama i do pola pojedenim šargarepama kaže  -  
" Sendvič sa šunkom, sirom, 2 viršle, kuvano jaje, gibanicu i palačinke sa džemom od šljiva! 
- Volim te mama!"


Pasta sa tikvicama
by Gwyneth Paltrow


Sastojci: 450g tikvica, 1/4 šolja brašna, so, biber, 1/2 šolje maslinovog ulja, špagete, šolja parmezana, šaka svežeg bosiljka.
Priprema: Tikvice iseći na veoma tanke kolutove, i u posudi ih pomešati sa brašnom i dodati malo soli. U velikom tiganju zagrejati pola količine ulja dok ne zacvrči - dodati pola količine tikvica i peći na visokoj temperaturi, okrenuti nekoliko puta, dok ne postanu braon i hrskavi kolutići – oko 4 minuta. Hvataljkom ili spatulom vaditi kolutiće na kuhinjski ubrus, i dodati so. Ponoviti sa ostatkom ulja i tikvica.
U međuvremenu, skuvati špagete u dobro posoljenoj vodi.
Procediti špagete i sačuvati pola šolje vode od kuvanja. Vratiti špagete u lonac, i dodati jednu šolju parmezana, bosiljak i biber. Dodavati malo po malo vodu od kuvanja špageti, pritom okretati špagete. Prebaciti pastu u činiju i prekriti hrskavim kolutićima tikvice. Prema želji posuti dodatnim parmezanom.

Pasta made by Jela, photo by Aleksandar

3 comments:

 1. Čitam ovo, po ne znam koji put, i jurim "barabicu" da brišem suze od smeha :)
  : *

  ReplyDelete
  Replies
  1. Brošle nedelje sam bila u barabicama breko glave, ba sam se i ja setila ove priče :) Ljubim te ja!

   Delete