Tuesday, January 6, 2015

Med i mleko

Kada znate da možete nekome da zabiberite, shvatite da imate moć.
A kada se stvari obrnu, malo je potrebno da nabacite kiseli izraz na lice.
Da život nije med i mleko, to znamo, ali nam je posebno krivo kada nam neko zakuva, pa još moramo tu papazjaniju da pojedemo velikom kašikom.
Nije da smo savršeni, umemo i mi da glumimo mirođiju u svakoj čorbi. Volimo i da pričamo kako je neko imao baš mnogo sreće pa mu je upala sekira u med, a u sebi se izjedamo što mi nismo te sreće, kada pamet već imamo. Kada nas neko uzme u usta, znojimo se ko prase u Teheranu, pa se sve nadamo da zaključak neće biti da ne vredimo ni pišljiva boba. Jer snalazimo se kako znamo i umemo, i da, desi nam se da nekada napravimo "klin čorbu" ali to je samo zato što pokušavamo sreći da stavimo so na rep. A samo da je uhvatimo, pa pocepali bismo je kao masan džak...

Recept za tradicionalni švedski hleb sa cimetom - KANELFLÄTA
- količina za dva hleba

Sastojci za testo:
20g suvog kvasca, 150g putera, 600ml mleka, 75g šećera, 1 kašičica cimeta, 840-900g brašna, 2 prstohvata soli
Sastojci za fil: 75g putera, 75g šećera, 2 kašičice cimeta, 2 kašičice vanila šećera
Za premaz: 1 jaje, šećer .

Priprema: Rastopiti kvasac i mleko i ostaviti oko 5 minuta. U posudi umešati kvasac i sve sastojke potrebne za testo, osim putera. Mesiti oko 10 minuta. Ostaviti testo da odstoji oko 20 minuta pokriveno. Dodavati puter deo po deo i mesiti u kontinuitetu oko 12 minuta. Ostaviti da odstoji 45 minuta ili dok se ne testo ne poveća duplo.
Pripremiti fil dodavanjem suvih sastojaka u omekšani puter.
Postaviti testo na pobrašnjenu površinu i podeliti ga na dva dela. Jedno prekriti, a drugo na parčetu papira za pečenje razviti u oblik pravougaonika. Fil sipati u sredinu celom dužinom. Nožem ili sekačem za picu sa strane iseći testo u trake, polazeći od sredine gde je fil. Preklapati trake sa obe strane naizmenično preko fila, kao pletenicu. Nastaviti do kraja dok se ne formira pletenica, a krajeve testa zatvoriti povlačenjem na gore ka krajevima pletenice. Ponoviti isti postupak sa drugim komadom testa. Pripremiti premaz od umućenog jaja sa malo vode ili mleka. Pred samo pečenje premazati pletenicu i prema ukusu posuti šećerom. Ostaviti pletenice prekrivene oko sat i po vremena da se još malo dignu. Peći na 200C oko 15-20 minutes, pazeći da ne dobije suviše tamnu boju.

Kanelflata made by Jela, photo by Aleksandar


Kanelflata made by Jela, photo by Aleksandar

4 comments:

  1. Obožavam ovakve stvari za doručak. Plus kafa, plus dragi ljudi. Hvala na inspiraciji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago!. Mnogo je zanimljiva i sama priprema i pravljenje pletenice. Uživajte!

      Delete