Sunday, March 1, 2015

Krv, suze i znoj

E baš mi je žao ako vam naslov ne budi apetit.
Žao mi je i ako se nikada niste isekli prilikom seckanja.
Žao mi je i ako vam dok seckate luk nisu potekle suze.

Žao mi je i ako nikada niste mešali nešto dok vas ne zaboli glava, ruka, kičma, noge.
Žao mi je ako vam nije curio znoj sa čela, dok kuvate na 40 stepeni u rerni na 220 stepeni.
Žao mi je i ako nikada niste zaplakali zato što nešto nije uspelo, ili zato što vam je ispalo - iz ruke, na pod. Žao mi je ako nikada niste plakali od sreće zato što vam je nešto uspelo.
E baš mi je žao!

Čokoladni kolač (brauni) sa komadićima čokolade

Sastojci: 115g putera, 200g iseckane čokolade za kuvanje, 150g šećera, 50g žutog šećera, 3 jaja, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2šolje + 80g brašna, 2 kašike kakaa, 1/4kašičice soli, 180g seckane čokolade

Priprema: Istopiti prvi deo čokolade i puter u šerpi na srednjoj toploti, sve vreme mešati, oko 5 minuta.  Prebaciti u veću činiju za mešanje i ostavtiti da se ohladi oko 10 minuta.
Dodati beli i žuti šećer, jaja, jedno po jedno, mešajući posle svakog dodavanja. Dodati vanilu. Postepeno dodavati brašno, kakao i so. Kada se sve sjedini, dodati seckanu čokoladu.
Sipati u sud za pečenje, obložen alu folijom i peći oko 35-40 minuta na 180°. Čačkalicom proveriti da li je sredina pečena. Ostaviti da se kolač skroz ohladi pre sečenja.

Čokoladni brauni made by Jela, photo by Aleksandar
2 comments:

 1. Moram da napišem komentar zbog pesme :D Vala sve mi se desilo, ali najviše ovo seckanje prstiju :D Trebalo bi da budem sretna što imam uopšte ruke.. Za luk je dobro da se stavi čačkalica u usta i da se ista drže zatvorena i hladnom vodom se umiti pre početka seckanja. Sve bi bilo super kada u toku radnje ne bi deset njih na svakih 10 sekundi pitalo šta radim, kad će da bude gotovo, a šta to pravim, a šta sve tu ide, a šta sledeće ide, a gde je ona traka, gde je šraf, gde je šrafciger, gde, šta, kako, kada, kuda.... :D

  Sviđa mi se mnogo kolač, sreća pa je kasno i umorna sam pa neću otići do kuhinje jer imam sve sastojke, i iako moram prestati sa unosom brašna i šećera, ovo bih da probam da napravim :D sugar overdose :D

  ReplyDelete
 2. E da, sve mi je poznato, a šurenje vrućom vodom ili šerpom sam ostavila za neki sledeći recept, jer to zahteva posebnu temu.
  Svi mi koji smo u kuhinji znamo da je ista puna lepota ali i opasnosti :)
  Brauni je sladaaaaak! Ja sam se baš iznenadila da nisam uspela više od jednog parčeta da pojedem - u cugu :)

  ReplyDelete