Tuesday, May 12, 2015

Pismo jedne kuvarice

Šta bi jedna kuvarica napisala svojoj mlađoj verziji?

Buduća kuvarice Jelo,
Za početak nadam se da si jela! I obriši molim te masne prste, da ne uprljaš tastaturu.
Moj kratak spisak saveta i predloga vezanih za budućnost tvog kuvanje će se sastojati samo od tri stvari, jer su istraživanja pokazala da se tri stvari najlakše zapamte, a i tri stvari čine tvoje omiljeno jelo (hleb, slanina i crni luk).

- probaj sve
- pogreši, plači, reci da nikada više nećeš ............ (popuni praznine)
- probaj ponovo

 PS. ako imaš pitanja vezana za život.... pogledaj gornji spisak.


Recept za kockice sa amarantom, semenkama i brusnicama


Sastojci: 230g amaranta, 6 kašika meda, 6 kašika agave nektara, 6 kašika putera, 12 kašika suncokretovih semenki (ili 6 kašika semenki budeve + 6 kašika suncokretovih semenki),  pola šolje brusnica.

Priprema: "Iskokati" amarant u vrućem tiganju, jednu po jednu kašiku, mešajući povremeno, oko 15-18 sekundi dok zrna ne počnu da pucaju (zrna brzo počinju da gore). "Iskokana" zrna prebaciti u činiju, i dodati sledeću kašiku amaranta u tiganj. Trebalo bi da se dobije oko 4 šolje zrna od ove količine. Podmazati posudu za pečenje sa puterom. U šerpi srednje veličine iskombinovati med, agavu i puter. Kuvati na srednjoj temperaturi oko 7 minuta, mešajući sve vreme, dok ne počnu da se stvaraju balončići i dok smesa ne počne da se karamelizuje. Kada mešavina postane zlatno braon i postane gusta i lepljiva, dodati amarant, semenke i brusnice. Promešati sve drvenom varjačom, da se svi sastojci oblože sirupom. Prebaciti smesu u podmazani pleh, utisnuti je da pokrije celu površinu do ivica. Ostaviti da se smesa ohladi i stvrdne. Iseći uzduž i popreko na kockice.
Amarant kockice made by Jela, photo by Aleksandar

 Za pripremu sam koristila organske proizvode Alnatura: amarant, semenke, agava.

Amarant kockice made by Jela, photo by Aleksandar

   

No comments:

Post a Comment