Wednesday, November 4, 2015

Jedna osoba je prošla sva tri koraka i nećete verovati šta joj se desilo ....

Postoje tri važna koraka u pripremi svakog jela.
Prvi je kupovina namirnica. Drugi je spremanje jela. Treći je sređivanje posle završenog obroka.
Naravno, kod prvog koraka je veoma važan izbor zdravih, ali cenovno pristupačnih namirnica. Kod drugog je važna organizacija namirnica potrebnih za pripremu i dobar recept sa jasnim instrukcijama. Treći korak je blisko povezan sa drugim, jer ako ste se dobro organizovali, onda će vam i sređivanje biti veoma jednostavno.

A sada realnost.

Prvi korak je: Dok jurite do prodavnice, grčevito pokušavate da se setite spiska namirnica, koji ste zaboravili na poslu. Ulazite u prodavnicu, stavljate namirnice u korpu po metodu -  ne znam da li mi treba, ali bolje da imam dva nego da se vraćam u radnju. Na kasi se odlučujete da vam je ipak potrebno i ono zamrznuto povrće koje stoji u frižideru u dnu radnje, pa trčite do istog usput obarajući paletu toalet papira, koji takođe uzimate - jer će vam on sigurno zatrebati.
Iz prodavnice već vučete 5 kesa, obliveni hladnim znojem i odlučujete se da svratite do pijace, ipak voće i povrće je sigurno na spisku, onom mentalnom. Tu se blago zapričate sa slatkom bakom, koja vam dobronamerno "uvali" dve kile svega sa tezge po dobroj ceni - jer ostalo joj je samo to malo, pa bi da zatvori tezgu, a bole je i noge i probada sa leve strane - "pa uzmi komšinice, ti si mi poslednja mušterija, evo za tebe sa popustom." Sada već opasno natovareni, sa toalet papirom ispod miške, počnete da se krećete (tj. gegate) do krajnje destinacije - kuće. Bilo da ste odabrali da put do kuće pređete peške ili prevozom, jedno je sigurno - i vaši prsti su na putu, i to ka amputaciji. Divne nijanse bele, crvene i plave boje krase vaše deformisane prstiće, jer naravno svaka kesa ima preko sebe još jednu kesu - "da poduplamo komšinice, da ne pukne".

Ovde može da se napravi i dodatna dramatizacija - u prevozu gužva, pada kiša, sija sunce - generalno sve prirodne nepogode a i "pogode" će vam dodatno otežati situaciju. A još ako sretnete nekog poznatog....

Sada prelazimo na drugi korak, u slučaju da posle prvog niste odustali negde na pola puta. Smeštate teškom mukom dovučene namirnice na kuhinjski pod. Još obučeni krećete da vadite stvari, nižu se tu i poluodmrznuto povrće i wc sanitar i grožđe i bundeva i džem na popustu i toalet papir i polako počinje da vas hvata panika - shvatate da od svega što ste kupili ne može da se napravi jedno celo jelo. A gladni ste. Mnogo ste gladni. Naravno među receptima koje nalazite na internetu ne postoji nijedan koji odgovara vašoj situaciji - ili vam nedostaje ključni sastojak, ili jelo mora da  se diže i spušta sledećih 3 sata, pa još toliko da se peče u rerni. U ovom trenutku razvijate i posebnu dozu netrpeljivosti prema svim tim food blogerkama i njihovim jednostavnim receptima i fotografijama na kojima su nonšalantno razbacani komadi hrane. Pravite mentalnu zabelešku da više nikada nećete tražiti recept na internetu. Izlazak iz kuće ne dolazi u obzir. To nikako. Shvatate da vam ne preostaje ništa drugo nego da namažete parče hleba onim džemom koji ste kupili na popustu. Parče pada sa tanjira, na stanu na kojoj je džem - jer su vam prsti još uvek oduzeti od nošenja kesa.

Treći i finalni korak. Dok sveže kupljenim toalet papirom brišete džem sa pločica, slušate milozvučni glas operatera koji vam potvrđuje porudžbinu: "Znači kao i obično, velika kaprićoza i kolač od čokolade, adresu imamo u sistemu - očekujte nas za jedno 30 minuta".

Recept za galette sa voćem
(ja sam pravila sa pola mere)

Sastojci za testo: 320gr brašna, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, 220 gr putera, 60 do 120ml hladne vode
Sastojci za fil: 600gr šumskog voća, 70gr šećera, 1 kašika limunovog soka, 1/4 kašičice soli, kašika gustina, 1 jaje, šećer za posipanje

Priprema: Umešati brašno, šećer i so u činiji. Dodati puter i mesiti dok mešavina ne postane mrvičasta. Uz mešanje, polako dodavati vodu, dok se testo ne ujednači. Prebaciti testo na radnu površinu i podeliti ga na dva dela. Svaku polovinu melo "spljeskati" i umotati u providnu foliju. Staviti u frižider na najmanje 1sat.
Zagrajti rernu na 190°. Veći pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. U činiji pomešati voće, šećer, limunov sok, so i gustin. Na pobrašnjenoj površini razvaljati testo u kružni oblik debljine oko 4 cm. Prebaciti u pleh, u centralni deo sipati voćnu mešavinu, ostavljajući prazan prostor oko ivica. Zaviti ivice ka unutra, ostavljajući centralni deo otvoren. Premazati ivice mešavinom jaja i šećera.
Peći dok ne testo ne dobije zlatno braon boju, oko 1sat. Ostaviti da se ohladi oko 10 minuta pre sečenja.

Galette made by Jela, photo by Jela 


3 comments:

 1. Složiću se sa Petrom: :)
  Sve mi je poznato, ali ja bih stala na hlebu i džemu. Bez poručivanja hrane. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Podržavam! Ovo je bila dramatizacija do "gorkog" kraja :)

   Delete